خلق فیبر نامرئی که پیتزا و کیک را سالم‌تر می‌کند


کمی فیبر بیشتر می تواند برای همه رژیم های غذایی ما مفید باشد. از این رو دانشمندان ایرانی یکی از دانشگاه‌های استرالیا به نام‌های «عسگر فرحانکی» و «مهسا مجذوبی» با دستکاری نوعی نشاسته نوعی الیاف نامرئی ساخته‌اند که بدون تغییر در بو، طعم و بافت غذا می‌توانند غذاهایی مانند کیک درست کنند. و پیتزا که معمولا خیلی سالم نیستند. آنها را تبدیل به غذاهای مفیدتر نمی دانند. دانشمندان ایرانی از موسسه فناوری سلطنتی ملبورن یا دانشگاه RMIT استرالیا فیبر جدیدی به نام “FiberX” ساخته اند که می تواند از نشاسته هایی از جمله گندم، ذرت و کاساوا تهیه شود. این ماده مانند فیبر طبیعی در دستگاه گوارش هضم نمی شود و به همین دلیل توسط میکروارگانیسم های موجود در روده تخمیر می شود و می تواند روند هضم را بهبود بخشد. محققان می گویند فیبر X را می توان به غذاهای کم فیبر مانند کیک و پیتزا یا غذاهای کم کالری اضافه کرد تا آنها را سالم تر کند. این ماده حتی می تواند بدون گلوتن تولید شود. اصغر فرحانکی، استادیار دانشگاه RMIT، می‌گوید: «اکنون می‌توانیم بدون تغییر طعم یا بافت، فیبر را به غذاهایی مانند نان سفید و سایر غذاهای اصلی اضافه کنیم.» افزایش 20 درصدی فیبر نامرئی طعم غذا را تغییر نمی دهد. بر اساس آزمایش های طعم، محققان اعلام کرده اند که می توان تا 20 درصد فیبر اضافی را قبل از تغییر قابل توجه طعم و بافت غذا به غذا اضافه کرد. این فیبر نامرئی با دستکاری ساختار نشاسته در سطح مولکولی ایجاد می شود. مهسا مجذوبی و عسگر فرحانکی، دیگر دانشمند ایرانی این دانشگاه می‌گوید: زمانی که نشاسته مقاوم باشد. [به هضم] وارد فرآیند گوارش می شود، باید مقاومت بالایی داشته باشد تا جایگزین مناسبی برای فیبرهای غذایی شود. محققان می گویند با روش فعلی می توانند حدود 80 درصد از هر واحد نشاسته را به فیبر X تبدیل کنند. اما آنها در تلاشند تا قبل از تولید انبوه، راه بهتری برای انجام آن بیابند که به مواد شیمیایی وابسته نباشد. این محققان با همکاری گروه مهندسی میکروتک قصد دارند تا فیبر X را از آزمایشگاه خارج کرده و با قیمت مناسب به محصول مصرفی تبدیل کنند. اما هنوز گام‌های زیادی برای اهمیت دادن به این مهم وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید